Schafberg

Oostenrijk en Duitsland

7 juni – 1 juli 2018

Deze vakantie gaan we een stukje van de Donau in Duitsland en Oostenrijk volgen. We bezoeken o.a. Linz en Wenen en rijden via Stiermarken en het Salzburgerland terug naar Duitsland en sluiten af in Gelderland.Donderdag 7 juni 2018: Wormer – Hanau

We vertrekken om 9.15 uur uit Wormer en rijden, zonder veel opstoppingen, naar Campingplatz Bärensee in Hanau. We worden door een vrouw welkom geheten, die hier duidelijk niet voor haar plezier zit. We moeten ook vooral netjes het formulier invullen, anders kan ze het niet lezen. Het is warm en regenachtig. We lopen een rondje om de Bärensee en zien dat een deel van de camping vergane glorie is. Echter alles is netjes en schoon en daar gaat het toch om.

Vrijdag 8 juni 2018: Hanau – Eging am See

Om 9.15 uur vertrekken we vanaf deze enigszins mistroostige camping. Door de vele files, vanwege ongelukken en wegwerkzaamheden, laten we het plan om bij Passau te overnachten varen en zoeken al eerder een camping op. We komen om 16.15 uur aan bij Bavaria Kur-Sport Camping Park in Eging am See en besluiten ter plekke om hier twee nachten te blijven om even uit te puffen.
Met een temperatuur van 26°C gaan we lekker onder de luifel zitten, maar helaas wordt dit na korte tijd verstoord door regen. De rest van de avond en ook ‘s nachts onweert en regent het er driftig op los.

Zaterdag 9 juni 2018: Museumsdorf Bayerischer Wald

We slapen lekker uit en gaan rond 10.30 uur per fiets via de Donau-Ilz-Radweg naar Museumsdorf Bayerischer Wald. ‘s Middags fietsen we via wat dorpjes terug naar Eging am See. We doen boodschappen en brengen de middag verder bij de camper door. ‘s Avonds lopen we na het eten een rondje om de camping.

Zondag 10 juni 2018: Eging am See – Ottensheim

Om 9.30 uur verlaten we de camping en rijden langs de Donau door Passau naar Hotel Donauschlinge voor een tussenstop. We genieten op het terras van dit hotel aan de Donau van een lekker bakkie cappuccino. Na een kleine wandeling rijden we door naar onze bestemming voor de komende 2 nachten: Camping Hofmühle in Ottensheim. We worden vriendelijk welkom geheten en zoeken onze plek achter de tennishal uit. ‘s Middags wandelen we naar het centrum van Ottensheim en bekijken de FrauenKunstHandwerksMarkt. De rest van de dag doen we niets meer, want het is heel warm.

Maandag 11 juni 2018: Linz

We staan vroeg op en doen met de fiets boodschappen bij de Eurospar. Net iets voor 9.00 uur nemen we de bus naar Linz. Te voet verkennen we Linz, en bezoeken o.a. de Mariëndom, de grootste kerk van Oostenrijk. We lunchen op het terras van het Schlosscafé met prachtig uitzicht over de Donau en gaan aan het begin van de middag met de bus terug naar Ottensheim.
Ondertussen is de temperatuur opgelopen tot 34°C. Lekker weer om de was te doen, is zo droog. De rest van de middag blijven we in de schaduw en doen we niets meer. Vanaf 18.00 uur is de zon gelukkig weg en vanaf 21.30 uur barst er een zwaar onweer met veel regen los.

Dinsdag 12 juni 2018: Ottensheim – Mauthausen – Schönbühel an der Donau

Ook vandaag staan we weer vroeg op. Gelukkig is het droog. Om 8.15 uur rijden we naar KZ-Gedenkstätte Mauthausen. Net zoals in Duitsland is ook dit voormalig concentratiekamp gratis toegankelijk en erg indrukwekkend. In de vroege middag rijden we door naar Gasthof-Camping Familie Stumpfer waar nog net een plekje voor ons vrij is met Donau-zicht. Er is namelijk ook een “We zijn er bijna”-achtige ANWB groep met caravans en campers neergestreken. We maken een wandeling pal langs de Donau naar een niet toegankelijk nabijgelegen kasteel en lopen via de weg terug naar de camping. Vanaf 17.00 uur mogen we weer genieten van regen.

Woensdag 13 juni 2018: Schönbühel an der Donau – Melk – Krems an der Donau

We staan weer vroeg op en rijden om 9.00 uur het parkeerterrein op van de prachtige Benedictijnse abdij (Stift) in Melk. Helaas mogen we binnen niet fotograferen, maar buiten wel. Na binnen alles bekeken te hebben, maken we een wandeling door het Stiftspark waar we in het paviljoen koffie drinken. Hierna verkennen we ook nog de Altstad van Melk en rijden in de vroege middag naar Donauparkcamping Krems waar we door de Platzwart (terreinknecht) een plekje met uitzicht op de Donau en de Stift Göttweig krijgen toegewezen. Ook vandaag gaat het om 17.00 uur regenen.

Donderdag 14 juni 2018: Krems an der Donau – Stein an der Donau – Dürnstein

Vandaag is een fietsdag. We beginnen met boodschappen doen bij de Spar in Krems an der Donau. Hierna fietsen we naar de Altstad van Krems an der Donau, parkeren de fietsen in een kleine fietsenstalling en bekijken de stad. We lopen terug naar onze fietsen en gaan naar de andere stad van deze duoplaats, Stein an der Donau. De Altstad is vrij overzichtelijk, dus daar zijn we zo doorheen. We fietsen langs de bekende Donauradweg in circa 25 minuten verder naar Dürnstein, een erg toeristische plaats met een smalle hoofdstraat waarin alleen loopverkeer is toegestaan. We bezoeken het klooster met de karakteristieke blauwe toren. In de late middag fietsen we terug naar de camping.

Vrijdag 15 juni 2018: Krems an der Donau – Wenen

We maken ons op voor de citytrip van deze vakantie. Om 10.30 uur vertrekken we naar Wenen en komen om 11.50 uur aan bij Reisemobil Stellplatz Wien. We worden hartelijk ontvangen, mogen zelf een plaats uitzoeken en installeren ons op de Udo Jürgens Platz tussen de lavendelstruiken. Bij onze aanmelding krijgen we een uitgebreid informatiepakket en een theedoek cadeau. Na de lunch lopen we naar het 150 meter verderop gelegen metrostation en gaan naar het Prater en reuzenrad. Hierna gaan we toch maar alvast het centrum van Wenen in en bezoeken de Stephansdom en de katholieke kerk St. Peter. We eten Grieks en zijn rond 19.00 uur weer terug bij onze camper.

Zaterdag 16 juni 2018: Wenen

We doen boodschappen bij de Spar, die op een steenworp afstand van de camperplaats ligt. Hierna gaan we weer met de metro naar het centrum van Wenen. We bezoeken de Hofburg met de Silberkammer, het Sissi Museum en het Keizerlijke appartement. We trakteren onszelf op cappuccino met gebak bij de Hofburg (erg duur, maar ook erg lekker). We bezoeken en bekijken ook Maria-Theresien-Platz, Park Burggarten met het Mozart Denkmal, de Staatsopera en Hotel Sacher, de Kapuzinergruft (Kaisergruft) met o.a. de graven van Sissi, Kaiser Franz Joseph I en zoon Rudolph, vervolgens de Donnerbrunnen op de Neuen Markt, het Mozarthaus, de Jesuitenkirche en de Grieks-Katholieke Barbarakirche. Om 16.30 uur zijn we terug op de camperplaats en eten ’s avonds op het buitenterras van het 300 meter verderop gelegen Italiaanse restaurant Casa Mia.

Zondag 17 juni 2018: Wenen

We slapen vandaag een beetje uit na de erg inspannende dag van gisteren. Wat later in de ochtend gaan we met de metro en sneltram naar het Wiener Zentralfriedhof, om even de drukte en warmte van de stad te ontvluchten. Deze algemene begraafplaats is met een oppervlakte van zo’n 2,5 miljoen km² de op één na grootste begraafplaats van Europa en bekend vanwege de vele eregraven. We bezoeken eerst de prachtge in Jugendstil gebouwde Friedhofskirche zum heiligen Karl Borromäus (ook bekend als de Dr.-Karl-Lueger-Gedächtniskirche). Hierna gaan we op zoek naar de eregraven van o.a. Falco, Udo Jürgens, Curd Jürgens, Beethoven, Schubert, de familie Strauss enz.
In het begin van de middag gaan we met de tram terug naar de stad, halte Karlsplatz. We bezoeken de Karlskirche en gaan binnen met een glazen lift naar boven om de fresco’s op het plafond van dichtbij te bekijken. We zijn getuige van de repetitie van een concertorkest dat later op de dag een uitvoering zal geven. We vervolgen onze weg door Wenen en komen langs het Secession, dat helaas in de steigers staat. We nemen tram 1 naar het Parlamentsgebaüde en het Rathaus en drinken wat op het terras van cafe-restaurant Landtmann. We bekijken de Votivkirche, die ook in de steigers staat, en eten een burger bij restaurant 3Raum. Hierna gaan we met de metro terug naar de camperplaats.

Maandag 18 juni 2018: Schloss Schönbrunn

Vandaag staan we om 6.30 uur op en gaan om 7.30 uur met de metro naar Schloss Schönbrunn. We zijn lekker vroeg en hebben het paleis bijna voor onszelf. Uiteraard doen wij de Grand Tour waarmee we 40 kamers mogen bekijken. Hierna wandelen we door de tuin met de Neptunbrunnen naar boven naar de Gloriette, waar we koffie met gebak nuttigen en genieten van het uitzicht. We bekijken hierna ook nog de Orangeriegarten, de Kronprinzengarten, het Marionettentheater en het doolhof. In het begin van de middag vinden wij het genoeg en gaan terug naar onze camper. De rest van de dag doen we lekker rustig aan.

Dinsdag 19 juni 2018: Wenen – St. Margarethen bei Knittelfeld – Fisching

Onze citytrip is ten einde. We vertrekken om 9.00 uur naar de Wipfelwanderweg in Rachau in St. Margarethen bei Knittelfeld. Om 10.45 uur zitten we hier aan de koffie en daarna lopen we de Wipfelwanderweg waar we zo’n 1,5 uur mee zoet zijn. Vervolgens rijden we via de Redbull Ring in Spielberg naar onze kampeerplaats voor de komende 3 nachten: 50plus Campingpark Fisching in Fisching waar we op een hele ruime plek van 130 m² mogen staan.

Woensdag 20 juni 2018: Spielberg – Judenburg

Ter afwisseling gaan we vandaag met de fiets op pad. We rijden naar de Red Bull Ring. Helaas worden er geen rondleidingen gegeven, vanwege de voorbereidingen voor de Formule1 race van 1,5 week later (die door onze Max zal worden gewonnen). Wij doen dan maar onze eigen bezichting van het circuit, waarbij we tot onze verbazing dicht bij het circuit kunnen komen tot zelfs op een tribune en vlakbij het Red Bull beeld. Hierna vervolgen we onze fietstocht naar Judenburg waar we lunchen en het Puchmuseum bezoeken. Na een heel lekker ijsje op een terras fietsen we terug naar de camping.

Donderdag 21 juni 2018: Eppenstein – Maria Buch

Ook vandaag gaan we er met de fiets op uit. We rijden naar Eppenstein en maken een korte, maar zware wandeling in de warmte naar de ruïne van Burg Eppenstein. We worden beloond met een mooi uitzicht op 800 meter hoogte. Na de afdaling lunchen we en fietsen vervolgens naar Maria Buch voor een bezoek aan de Wallfahrtskirche. We fietsen terug naar de camping en zijn blij als het rond 15.00 uur begint te regenen en onweren, waardoor het lekker afkoelt. Gelukkig hoeven we niet zelf te koken, maar eten we in het restaurant van de camping.

Vrijdag 22 juni 2018: Fisching – Stift Admont – Sankt Gilgen

We verlaten de camping om 9.00 uur, doen onderweg boodschappen en komen om 10.30 uur aan bij het klooster van Admont. We bezoeken het klooster en bekijken de grootste kloosterbibliotheek ter wereld, het natuurhistorisch museum en het gotisch museum met religieuze kunst. In de loop van de middag rijden we door naar Romantik-Camping Wolfgangsee Lindenstrand in Sankt Gilgen waar we in de stromende regen aankomen. We krijgen een plekje voor twee nachten op de 2e rij met uitzicht op het meer. ‘s Avonds is het droog en maken we een wandeling in de buurt van de camping, met een mooie zonsondergang.

Zaterdag 23 juni 2018: Schafberg – Sankt Gilgen

We gaan op de fiets met de veerpont naar St. Wolfgang. Met de Schafbergbahn, een tandradtrein, gaan we, opeengepakt tussen vriendelijke Aziatische dames, in een half uur omhoog naar de, op 1763 meter hoogte gelegen, Schafberg. Boven drinken we koffie, wandelen we rond en genieten van het wisselende uitzicht door de laaghangende wolken. Tijdens de terugreis hebben we alle ruimte in de coupé. Per fiets gaan we met de veerpont weer terug naar de overkant. We laten de camping rechts liggen en fietsen door naar Sankt Gilgen zelf, de geboorteplaats van de moeder van Mozart. Het is een toeristische plaats, die wel leuk is en gekenmerkt wordt door mooie gebouwen. Rond 15.00 uur zijn we terug op de camping en vinden we het wel mooi geweest voor vandaag.

Zondag 24 juni 2018: Sankt Gilgen – Kirchheim

Vanwege het slechte weer dat voorspeld is voor de komende dagen in Oostenrijk, rijden we terug naar Duitsland. De bedoeling is om naar de Affolder See te rijden, maar het is echter dusdanig druk op de weg, dat we ons plan herzien en de nacht doorbrengen op Camping Seepark in Kirchheim.

Maandag 25 juni 2018: Kirchheim – Kassel – Edertal-Affoldern

Het is een uurtje rijden naar Kassel. Helaas blijkt de parkeerplaats voor campers verbouwd te worden, zodat we uitkomen bij de parkeerplaats van het Bergpark Wilhelmshöhe. Hoewel het frisjes is, besluiten we om door het bergpark omlaag naar Schloss Wilhelmshöhe te wandelen. In 1,5 uur zijn we beneden, maar helaas is het paleis gesloten, zodat we in een nabijgelegen hotel koffie drinken. Daarna lopen we ook weer in 1,5 uur helemaal terug naar boven. Vervolgens rijden we naar Camping Affoldener See in Edertal waar we om 14.45 uur arriveren. Na ons geïnstalleerd te hebben, genieten we lekker van de zon die weer is teruggekeerd.

Dinsdag 26 juni 2018: Fritzlar

We fietsen in ongeveer 1 uur en 15 minuten naar Dom- und Kaiserstadt Fritzlar. Onderweg regent het een beetje, maar gelukkig is het in Fritzlar droog. We parkeren onze fietsen en beginnen met koffie en een topfenstrudel. Voorlopig hoeven we niet meer te eten. Hierna verkennen we lopend Fritzlar met de vele vakwerkhuizen. Uiteraard bezoeken we Dom St. Peter en het Dommuseum. Voor de Dom bekijken we het standbeeld van Bonifatius en naast de Dom bezoeken we het Rathaus. Ook beklimmen we de Grauer Turm. In de loop van de middag fietsen we terug naar de camping waarbij de zon zich gelukkig weer laat zien.

Woensdag 27 juni 2018: Waldeck – Das Tolle Haus – stuwdam Edersee

Het plan is om naar de Waldecker Bergbahn te fietsen om kasteel Waldeck te bezoeken. Na een uur fietsen komen we bij het bergstation van de Waldecker Bergbahn uit. Dat was niet de bedoeling. We willen vanaf het dalstation met de Waldecker Bergbahn omhoog naar het kasteel. Om daar te komen moeten we 1,3 km naar beneden fietsen met een daling van 14% over een weg zonder fietspad. Dat gaan we niet doen met onze vouwfietsen (waarvan eentje met niet zo goed werkende remmen), dus besluiten we om terug te gaan naar de camping en morgen een nieuwe poging te wagen. ‘s Middags lopen we naar het nabijgelegen Das Tolle Haus am Edersee. Niet alleen het huis staat op zijn kop, maar ook de inrichting en daar zijn leuke foto’s van te maken. ‘s Avonds fietsen we naar de stuwdam van de Edersee om te zien hoe de dam met een kleurenspel wordt verlicht als de duisternis valt.

Donderdag 28 juni 2018: Waldecker Bergbahn – Schloss Waldeck

Vandaag ondernemen we een nieuwe poging en fietsen over de stuwdam van de Edersee naar het dalstation van de Waldecker Bergbahn. We gaan omhoog naar het bergstation en lopen verder omhoog naar Schloss Waldeck. We genieten op het terras van koffie met uitzicht en bezoeken het museum Hinter Schloss und Riegel. We lopen terug en maken een rondwandeling door de Altstad van Waldeck. We dalen weer af met de Waldecker Bergbahn en fietsen dezelfde weg terug naar de camping waar we om 15.30 uur aankomen.

Vrijdag 29 juni 2018: Edertal-Affoldern – Herwen

We vertrekken om 9.00 uur, doen boodschappen in Diemelstadt en komen om 14.15 uur aan bij camping De Boschhof in Herwen. We blijken in een kersenparadijs te zijn beland en staan tussen de kersenbomen. Er worden direct kersen voor ons geplukt en we mogen ook zelf plukken. Met een temperatuur van 28°C doen we de rest van de dag niets meer.

Zaterdag 30 juni 2018: Pannerden – Lobith – Tolkamer

Na een nacht met harde muziek vanuit een schuur ergens in Duitsland maken we een fietstocht van zo’n 20 km via Pannerden, Lobith en Tolkamer op zoek naar restanten van steenfabrieken. In de vroege middag zijn we terug, plukken kersen en frissen ons op. Om 16.00 uur krijgen we bezoek van een tante waarmee we ‘s avonds in Tolkamer aan de Rijn lekker uit eten gaan.

Zondag 1 juli 2018: Herwen – Wormer

Met 4 kilo zelf geplukte kersen in de garage van de camper vertrekken we om 8.30 uur en zijn om 10.30 uur thuis. We kunnen terugkijken op een mooie vakantie in Oostenrijk, Duitsland en Gelderland.Route