Zwarte Woud

22 september – 6 oktober 2018

Onze laatste reis met de camper gaat weer naar Duitsland. Deze keer nemen we een kijkje in het Zwarte Woud. We beginnen in het zuiden en reizen zo langzaamaan terug naar het noorden via Luxemburg en Groesbeek.Zaterdag 22 september 2018: Wormer – Bürder

We vertrekken om 9.00 en komen zonder noemenswaardige vertraging om 14.45 aan bij Camping Zum Stillen Winkel in Bürder net boven Koblenz. Helaas begint het om 17.00 uur te regenen en dit gaat de hele nacht door.

Zondag 23 september 2018: Bürder – Badenweiler

Ook vandaag vertrekken we om 9.00 uur. Met onderweg gedurende een paar uur regen en veel wind komen we om 15.00 uur aan bij Feriencamping Badenweiler waar we 2 nachten blijven staan.

Maandag 24 september 2018: Badenweiler

Gelukkig is het vandaag droog en laat de zon zich zelfs zien. We lopen naar het centrum van Badenweiler en bezoeken de Romeinse Badruine, die overkoepeld is door glas. Vervolgens maken we een 1,5 uur durende wandeling door het bos naar Sophienruhe en een uitzichtspunt. Om 14.30 uur zijn we terug op de camping en zitten nog lekker buiten in de zon met een temperatuur van 15°C.

Dinsdag 25 september 2018: Badenweiler – Weil am Rhein – Muggenbrunn

Wederom vertrekken we om 9.00 uur. We doen onderweg boodschappen bij de Edeka en komen om 10.15 uur aan bij de Vitra Campus in Weil am Rein. Helaas is het Vitra Design Museum gesloten vanwege de opbouw van een nieuwe tentoonstelling. We maken een wandeling over het campusterrein en bekijken het Vitra Haus, het Schaudepot en de Rutschturm. In de middag rijden we naar Camping Hochschwarzwald in Muggenbrunn waar we 3 nachten verblijven.

Woensdag 26 september 2018: Feldbergbahn

Na een koude nacht met vorst gaan we om 9.31 uur met de bus, via een overstap in Todtnau naar de Feldbergbahn. We gaan met de kabelbaan naar de Feldberg op 1493 meter hoogte. We genieten van het uitzicht vanuit de Feldbergturm en maken een wandeling over de Feldberg. We gaan via de kabelbaan en bus weer terug naar de camping en kijken later in de middag naar het WK tijdrijden.

Donderdag 27 september 2018: Todtnauberg – Todtnauer waterval – Todtnau

We gaan weer met de bus. Om 9.31 uur stappen we in en stappen in Todtnauberg uit. De bedoeling is om hier koffie te drinken, maar alles is dicht. Zonder koffie wandelen we naar beneden langs de Todtnauer waterval. Onderaan de waterval lunchen we en vervolgen onze wandeling naar Todtnau. In Todtnau kijken we rond en drinken we wat op een terras. We nemen de bus terug naar de camping waar we om 15.00 uur aankomen. We zitten nog even lekker in de zon en eten ‘s avonds schnitzel met zigeunersaus in het restaurant op de camping.

Vrijdag 28 september 2018: Todtnau – Schauinsland – Kirchzarten

We verlaten om 9.15 uur de camping voor een korte rit naar de Schauinsland kabelbaan. We overbruggen in 20 minuten een afstand van 3,6 km naar een hoogte van 1284 meter. We maken een wandeling naar de uitzichttoren met uitzicht op o.a. Feldberg en Vogezen. We wandelen verder via o.a. het Engländer Denkmal en komen uiteindelijk weer uit bij het bergstation en gaan met de kabelbaan terug naar het dalstation. We doen boodschappen in Kirchzarten en zijn 5 minuten later op Camping Kirchzarten.

Zaterdag 29 september 2018: Freiburg

Na het ontbijt lopen we naar het busstation van Kirchzarten en gaan met de bus van 9.30 uur in 20 minuten naar Freiburg. We verkennen al lopend stad, strijken neer op een terras op de Rathausplatz voor koffie met gebak en voor de lunch gaan we met de Schlossbahn naar het Schlosspark. Om 15.00 uur nemen we de bus terug naar Kirchzarten.

Zondag 30 september 2018: Kirchzarten – Furtwangen – Gutach – Steinach

We laten Kirchzarten achter ons en rijden naar Furtwangen waar we het Deutches Uhrenmuseum bezoeken. Hierna rijden we door naar het Freilichtmuseum Vogtsbauernhof in Gutach. In de loop van de middag gaan we verder naar de camping voor de komende 2 nachten: Camping Kinzigtal in Steinach.

Maandag 1 oktober 2018: Gengenbach

We lopen van de camping naar het station van Steinach. We gaan met de S-Bahn van 10.36 uur naar Gengenbach. We beginnen met koffie en gebak bij Café Conditorei Birnbrauer en hierna verkennen we de historische Altstadt. Om 14.45 uur zijn we terug op de camping waar het de rest van de dag blijft regenen. ‘s Avonds eten we in het restaurant van de camping.

Dinsdag 2 oktober 2018: Steinach – Luxemburg

We verlaten het Zwarte Woud, doen boodschappen bij de Edeka in Steinach en rijden via Straatsburg en Saarbrücken naar Camping Kockelscheuer in Luxemburg. Ook hier blijven we 2 nachten.

Woensdag 3 oktober 2018: Luxemburg Stad

Vanaf de camping lopen we naar de bushalte en gaan met de bus van 9.46 uur naar het stadscentrum van Luxemburg. We maken met de Hop On – Hop Off bus een rondrit van een uur langs de belangrijkste bezienswaardigheden. Vervolgens lopen we naar de panoramalift en gaan naar beneden naar de oude benedenstad Pfaffenthal.
We lopen door een bos en via de rode brug naar de Philharmonie. Met de tram gaan we naar de bankenwijk met het beeld van de lange bankier van 8 meter hoog. We drinken wat en gaan met de tram en de bus naar de Bock Kazematten die we ook bekijken. Uiteindelijk gaan we met de bus terug naar de camping.

Donderdag 4 oktober 2018: Luxemburg – Groesbeek

Vandaag rijden we terug naar Nederland. We verspillen een uur met de zoektocht naar een tankstation, maar vinden er gelukkig wel een. Via België rijden we naar onze bestemming voor de komende 2 nachten: Camping De Oude Molen in Groesbeek. Later in de middag gaan we met de fiets boodschappen doen. Daarna genieten we nog lekker van de zon.

Vrijdag 5 oktober 2018: Groesbeek

We lopen naar het naastgelegen Vrijheidsmuseum. We bekijken het museum en lunchen na afloop bij Restaurant de Oude Molen. De rest van de middag zitten we lekker buiten en genieten nog van de zon. ‘s Avonds eten we bij Gasterij ‘t Groeske.

Zaterdag 6 oktober 2018: Groesbeek – Wormer

We vertrekken om 9.00 uur, laten in Zaandam de camper wassen en zijn om 11.30 uur thuis. Dit was onze laatste trip met de camper. Vanaf komend jaar gaan we met een caravan op pad.Route